Welcome to my purplish blog. Stay cool reading my entry :) | Dashboard | Follow |

Tutorial : Cute scrollbar

*cough* *cough* tutorial wey tutorial! haha kay, aku batak --' pagi-2 lagi aku dah buat tuto taw, rajin betul aku. acewahh xD tutorial ni buat scrollbar macam aku. scrollbar tu apa? sila lihat gambar di bawah okay :-
okay let start it :-

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates

2. CTRL F untuk cari code :-
]]></b:skin>
3. Copy code di bawah ni :-
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #000000;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #FFFFFF;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
4. Kemudian paste kan code atas ni kat atas code  ]]></b:skin>

5. Tukar tulisan yang berwarna tu dengan pilihan kauorang

  • Tulisan biru - warna background scrollbar
  • Tulisan merah - warna scrollbar kauorang
6. nak scrollbar kauorang ada border tak? okay, copy code bawah ni dan paste selepas code 'border-radius: 10px;'
border: 1px solid #FFFF00;

  • Tulisan coklat - code warna scrollbar kauorang 
7. Preview dulu baru save okay?

Siap. yey bagi tepukan sikit untuk diri sendiri. :D suka tak suka tak? Lol okay. tanya lah kalau ada pape tak faham okay? sila comment lepas dah buat :) terima kasih.

Ainadyra

The End

6 comment here :):

Abyllazz said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

kak drya... tak jadilah...

balqis:) said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

jdy ! tengs a lott ! <3

aina dyra said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

@Abyllazz tak jadi? adik buat dia tak jadi pape ke atau lain?

aina dyra said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

@balqis:) Okay, you're most welcome :)

NEL said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

Jadi lah .. Thanks sangat :)

hidayatul ain said... Best Blogger Tips[Reply]Best Blogger Templates

macamana ek? sekarang ni blogger mcm dah baru, so susah lah nak buat benda ni . tolong saya :(

Post a Comment